Gracias!

Oct 7, 2013

My revolution..! Ecehhh...

Assalammualaikum wbt.

Hola!

¿Cómo están?

Harini macam biasa, bangun pagi lepas Mr Hubby pergi work baring-baring pastu peluk-peluk dengan anak-anak dulu... Malas-malas baru nak bangun... sambil-sambil nak siap & mandikan chu-ha sempat lagi tengok drama-online tu...hehehe... ;))

Selesai tidokan chu-ha dalam buai, terus bekejar masuk dapur... Hadoii..! Ini amoi 2 minggu sudah masuk buai! Takmo tido terletak macam abang Iman dulu... dulu Iman tidur meniarap, pok-pok terus tido...

Sekarang tak boleh nak lengah-lengah sangat, semua kerja kena buat laju-laju... Masak pun sesimple yang boleh... Time is more valuable than gold... hikhik...

Harini masak nasik ayam, the easiest, simplest yet yummy! Itu yang penting... :))


Hubby pulak dah beberapa hari tak sihat, demam, batuk & selsema... hopefully bila mamam hidangan sihat & pantas ni berseleralah sikit makannya... sebab apa saya kata sihat & pantas? Sebab masak tanpa minyak, cuma taruk minyak zaitun untuk bakar ayam & yang lain tu rebus-rebus je tanpa minyak... sos tu pun saya tipu-tipu sikit... campur sos cili life dengan sos manis Thailand campur pulak dengan cili Lima (Aji lima)! Pedas cili ni... Nak habiskan stok yang ada :))

Sekarang ni sibuk nak kemas-kemas barang... Sempat pulak tengok album lama... Gambar-gambar masa zaman belajar dulu... rasa lucu pun ada bila kenang balik zaman dulu-dulu... Gambar yang dah berbelas tahun usianya pun ada... terjumpa pulak gambar berukuran passport kan... Macam-macam fesyen & trend... heheee... :D


Tembamkan I? hehehe...

Masa ni lepas SPM, masa sekolah dulu I was a bit chubby! Masa form 1 & 2 saya kategori gemuksss & gelap... hikhik... Tak pandai bergaya, main hentam je & tak kisah langsung tentang penampilan diri... sampai satu masa saya crush dengan seorang budak lelaki cute ni, biasalah sekolah dulu mesti ada orang yang kita minatkan...hehehe... secret admire lah kononnye... saya cerita kat kawan yang saya minat gile dengan budak ni... but my friend tu boleh pulak bocor rahsia dengan budak lelaki tersebut... yang sedihnya, budak lelaki tu boleh pulak dia cakap depan-depan saya tanpa perasaan, "Siapa suka saya? Budak gemuk ni..?" Sambil tangan tunjuk kat saya... sedih gila masa tu... rasa terhina jugaklah... Tapi, sampai kat situ jelah... pastu saya boleh minat kat orang lain pulak...hehehe...

Masa hujung tahun form 2, ditakdirkan Allah saya kena asma yang teruk... Seminggu tak pergi sekolah... Masa tu jugak berat badan saya turun mendadak..! Dan lepas tu saya terus berdiet & badan jadi kuruih... hehehe... Syukur boleh kurus walaupun terpaksa menahan sakit... Good hikmah kan :) Oh, sekarang asma pun dah lama tak attack... dah takde rasanye :))

Owh, masa sekolah dulu saya memang gelap gelita orangnya..! Sekarang ni pun taklah putih bebenor...hehehe... dulu sebab active main netball bawah cahaya matahari terik...tu yang kelabu asap je kulit... hehehe...


Ni gambar lepas SPM...  Masa ni dah kenal dah dengan Mr Hubby... Masa cuti panjang lepas SPM kerja dalam air-cond so, kulit cerahlah sikit...hehehe...


 Ni masa belajar kat Uni...


Ni pun sama... Hubby simpan gambar ni dalam wallet dia sampai sekarang... siap ada yang tegur, ni gambar masa tingkatan berapa? hahaha... Muka suci ni masa I early 20's ok! hehehe :))


Yang ni rasanya masa tahun 2006... Saya ingat 2-3 hari selepas beli spek mata ni abah meninggal
dunia... innallillah... Allahummafirlahu warhamhu wa'afihi wafuanhu~

Banyak lagi gambar saiz passport yang tersimpan dalam album ni dah terguna, tak sempat nak diselamatkan, rasa sayang pulak...


 Ni gambar 2 years ago... Bila tengok gambar-gambar ni semua buat saya sedar, umur makin banyak wrinkle pun makin banyak jugak! hehehe...

Anak pun dah banyak... dua orang - plural! Kira banyaklah kan...hehehe ;)


... con Nasuhita gordita! Bam bam dah sekarang ni :)


Imancito dengan muka 'gumball'nye.... hikhik...

8 October adalah hari lahir saya yang ke-xx (cubalah teka?!) hikhik...


Gambar masa bertunang year 2007, kurus gila masa ni... alahai... mimpilah nak kurus balik macam ni...hehehe... Munga atas pala, feeling-feeling puteri meh... weee~

Dah, amoi bam bam dah panggil!

Chau mi amor!


P.S: Dear all, thank you for birthday wishes... cayang sikit! xx

36 comments:

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum & very good moning

inazamri said...

bila tengok gambar2 pasport marya terus tingat nak cari balik la mana la tersimpan gmbar2 pasport ku dulu2.zaman seklh sama la akak pun gelap gelita,lagi2 dulu wakil sekolah game hoki.wah u look slim la time bertunang.akak pun dulu masa anak dara/ brtunang kurus kering je...berat badan masa tu takat 39/40kg je.Now dah 60kg heheh.

Qashmere said...

Tengok menu tu sedap jer...mesti orang sakit berselera nakmakan....

Shamsiah Abdul Rahman said...

Alhamdulillah..
Sihatttt tuan puteri tu nampaknya..

JunAina said...

Perubahan ketara yg dapat kita lihat dari tahun ke tahun kan...

Samalah kita dulu2 akak gemuk kulit hitam tapi jadi cekeding bila start kerja, makan tak tentu kata org...gambar tak ada.

Kakzakie said...

Lumrah putaran kehidupan Marya. Mana ada yg makin muda, mestilah makin lama makin berusia tapi penampilan makin bergaya - biasalah tu.

Baby pun makin chubby. Dah jenjalan makan angin ye Marya..

CaDLyNN said...

alahai..byknye gamba..dan cantik2 semuanye..yg paling latest cantik walaupon dah ade 2 anak..ape rahsia? :)

lin suke pakai gamba passport masa baru abes skolah..gune gamba tu sampai masuk keje company ke-2..wakakaka...bajet!

nk masuk company ke-3 org marah pakai gambo lame..tp tak byk beza pn...yg lainnye tudung..sekarang men'shawl' saje..hahaha..

Rai Ourkizuna said...

wah.. birthday oktober jugak rupanya.. sama lah kita.. entah entah sebaya apa.. hehehe... masuk 30 ke tahun ni?

ohh.. happy birthday~

❤Kamsiah❤ said...

pic lama2 tu bergaya dgn tudung bawal...skrg dah instant punya tudung hehe..

Mila@Rimbun said...

Happy birthday marya...
Oklah tuh... now masih slim aper...

.:fyzz:. said...

assalam marya..ur bezday hari nih dear..btw Happy bezday..may Allah bless u always wif ur prince and princess chu ha...and hubs ...yez..mmg berubah kan.tp marya makin cantik pada usia skrang..3++ ..age yg paling cantik bagi wanita..hehe..serius nih..pepun marya masih slim da vast...I loike ur body shape

Umi DZA said...

Happy birthday Marya! Semoga berbahagia hingga ke Jannah. Jom follow my blog..

Fiza Rahman said...

Happy born day Marya. Yang ker 31 kan ☺☺

Wah, nampak slim lah. Bambamnya baby.

sudipVSsenduk said...

Gambar u lepas SPM nampak lebih berumur b'banding 2006, hahaha.

Dulu kini dan selamanya... sweeeeeet sangat!

Puan Kutu said...

wah bestnya byk marya simpan gambar berukuran pasport.sy ni semuanya takde.yg latest pun msa pregnantkan aiman je.tu pun gambar masa mula masuk kerja...

bisalah kan zaman sekolah aktif,kulit terbakar mmg la gelap.sy pun sama cuma bezanya sy dulu kurus sgt2,sekarang dh chubby.hehe..

jeles tgk ur latest pic,kemain slim..:)

Acik Erna said...

Happy birthday marya..
makin montel dah chu ha..comel sama comel ngan ibu dia kan marya

Mas Zull said...

assalamualaikum marya...cute n sama aja dr dulu sampai skg...:)

Nafira usof said...

hehehehe.. suka tengok pic pasport tuh.. mmg bezakan muka kita nih.. tapi yang pasti, walaupon usia bertambah.. tetap gojes kan~ ahaks~

bambam dah chu-ha.. nanti peluk dia untuk zura yer. :)

Shima Salleh said...

Happy bornday kak Mar hikhik.. Cute semuanya. Tapi gulap2 kak Mar masa sekolah menengah tak leh lwn gulap shima kottt ;p dah mcm org minyak versi pakai tudung akakakakakka ;p

Mariambebakar said...

Salam dear,
Olololo, tunjuk gambar gambar versi lama ler plak..
Hehehehe, dari kocik sampai bosa, Marya tetap cantik dan menawan, makin berumur makin cantik..hehehe, Eh, ada tau orang macam tu, makin dia berumur makin dia cantik/ handsome,. Contohnyer yusof haslam. masa muda dulu takler hencem mana, tapi biladah tua, makin menarik pulak.. tapi kes marya ni cute dari dulu.. Hmmm, mimpilah nak dapat saiz yang dulu bila anak bertambah.. macam mummy pun,. Anyway berat mummy turun 8kg lepas arwah tak ada, keep maintain ler, aper lagi...hahahaha
Bab perut pulak..GAGAL.. Bumper tinggi sangat.. Alasan paling baik, 3 dah keluar.hahaha,
Miss u dear and hope I am back!

:: Mrs.Eady :: said...

Happy birthday akak :) now makin matang makin cun :)

Sayangku Zie said...

setiap masa berlalu ada sahaj perubahan.. tapi maintain cun,..

faraherda.razalan said...

Heheheheh~ Dah dpt tgk muke awak ms mudo2 dulu. Comel!

Nissa Azmir said...

happy birthday dear.. nice to know u...

norhidana miswan said...

heppy belated birthday ke 31 marya.... moga lebih diberkati n hidup hepi selalu...

tgk gaya Marya dr mude belia tuh sama je... tak banyak berubah... still slim n kurus... skrg nih pun msh selim melim lg

m.u.l.a.n said...

HAPPY BIRTHDAY MARYA...!!

woaahhh muda remaja lagi tengok foto terbaru marya ni... awet muda...!!!

mala said...

sweet ja pic tunang :-) happy belated birthday!

suka suka said...

Happy belated birthday... cun cun foto semua..

Khai♥Rin : anies said...

transformasi yg gigih hehehehe..tp mmg nmpk kurus la marya... bezanya tang spek je ;-)

Si Matatajam said...

Happy belated Birthday Marya.. Still cantik la u dear.

aizamia3 said...

bila baca entry ni teringat gambar2 kenangan dulu.. dulu dgn skrg memang jauhler bezanya.. ;)

Nazayiena Ayiena said...

As salam Marya,tahniah atas kelahiran bb girl...maaf lmbt wish sbb lama x berblog.
Tgk gambar terbaru marya pun still kurus xdelah gemuk.

Ummi Iman said...

Mmg seronok tgk gambar lama2. Bila tgk teringat cerita disebaliknya :)

Ema Johari said...

mmaang susah nak kembali seperti dulu...huhuhu..janji still maintain...anyway, happy belated birthday..

MulutPayau said...

selamat hari lahir dear..sorry lambat wish..
Seronok sbnrnya tengok gambar2 lama..mengimbau kenangan..Akak pun simpan jugak..Bila tunjuk kat anak, semuanya pakat gelak tengok maknya zaman muda2 dulu..hihihi

Jun Cupcakekasih said...

Very sweet bloh. Interesting berkisah di sebalik gambar ukuran passport. Should keep juga...tapi dah terlambat.. :))

Salam dari subang jaya