Time In Lima, Peru

Gracias!

Sep 12, 2013

Roti canai, cendol, durian, rambutan... bla... bla... bla...

A Breakfast At Mamak Place

An old Chinese man sits nursing a kopi O Beng,
Two Banglas discussing things back home,

Three Malays talking about kenduri,
And then there was me,
A bearded Sikh on the phone,
Two Chinese devouring fried mee,
Three salesmen checking invoices,
Amidst a cacophony of multilingual voices.

Astro on the screen, an NG documentary,

A Chinese man calling for more kari,
The local doctor taking a breather,
A break from his clinic just around the corner,
His teh tarik arrives with foam but less sugar,
The sikh man is still on the phone.

A call goes out for three rotis

With dhall mixed with fish kari,
There was a time when I was away,
For several lonely years and a day,
How I missed this atmosphere.

By Hazidi @ Hazidi Al-Kajangi @ hazidi.blogspot.com

Rindu..! Rindu..! Craving......!!!!

Assalammualaikum wbt.

Hola!

Hari Isnin yang lepas 9 Sept 2013, Chu-ha genap sebulan! Maknanya ada lebih kurang 12 hari lagi nak habis pantang..! Yahoo!!! :))

Rupanya orang dalam pantang mengidam lebih teruk dari orang yang mengandung! Hehehe... Pssstttt... Tak sabar betul rasanya nak tunggu 2 bulan lagi... ;))

Seriously, dah terbayang-bayang durian, rambutan, cendol, petai, tempoyak, roti canai...! Oh how I terribly missed Roti Canai! Ada juga try buat roti canai kat sini, tapi tak pernah menjadi... Tak tahulah sebab apa, mungkin sebab tepung gandumnya tak sama seperti kita di Malaya nun... Ke sebab saya memang takde skill  and talent nak buat roti kegemaran Malaya ni?! hukhuk... Takpelah, sabarlah duhai hati... 2 tahun boleh sabor takkan beberapa bulan lagi tak boleh kan...? hikhik :))

5/9/2013 lepas Chu-ha pergi cucuk BCG! Di sini tak seperti di Malaysia, lahir-lahir terus cucuk BCG... Kat sini kena pergi cucuk kat tempat lain, centro de vacuna, sebabnya Chu-ha lahir kat private ... Bayar S/.15... Sepanjang berpantang ni berapa kali saya keluar rumah siap pergi jalan-jalan lagi... hehehe... Tapi tak boleh lama sangat sebab nanti kesian kat Chu-ha kesejukkan... Lagipun tak elok dalam pantang lasak-lasak sangat kan...hikhik...

Peru dilanda sejuk yang melampau tahun ni! Memang sejuk... Sepatutnya sekarang dah masuk Primavera (Spring) tapi masih lagi terasa sejuk & sekali sekala je sunny! Berbeza dengan tahun lepas, tahun ni cuaca lebih sejuk & panjang... Bagi kami di Lima ni, cuacanya taklah sehingga sejuk beku, belah malam pernah agaknya capai 12 darjah celsius! Paling mencabar bila nak mandi pagi... uishhh... tejuk! Gagagagaga gitu! hehehe :))

Sebab sejuk yang melampau ni, banyak Alpaka yang mati kat highland nun... Lebih kurang 250,000 ekor jugaklah yang mati... so, produk Alpaka akan menjadi sangat mahal tahun ni...huhuhuuu... Sumber: Peruvian Times

Sesiapa yang berminat nak tahu tentang produk Alpaka ni boleh ke blog saya yang lagi satu di sini : Casa de la Marya... Sementara kami masih ada di sini bolehlah order dengan saya... Insha'Allah dalam waktu yang singkat ni boleh saya bagi diskaun & apa yang patut untuk semua... :))

Lama tak cerita tentang makan-makan kan di blog ni :))

Jangan tak percaya, walaupun sibuk berpantang saya gagah memasak di dapur...! Aiyooo! Puji diri sendiri ke apa ni? hehehe... :)) Alhamdullillah, tetamu datang untuk diraikan... walaupun dengan air kosong... Tak putus terima tetamu kat rumah ni yang datang melawat saya & terutama sekali Nasuha...  Semua excited nak tengok baby Peru ni :))


Masak se'simple' yang boleh dengan kelam-kabutnya... Hubby siap pergi main bola pagi tu... Tengahari baru balik... Siap-siapkan Chu-ha & Iman, lepas tidokan Chu-ha terus bersilat kat dapur..!

Time masak ni tetiba saya rasa sedih sangat! Terasa sedih yang teramat!


Saya sedih sebab, saya masak tapi saya tak boleh nak makan! Huwaaa...! *Sobbing*


Tension betul tengok sambal udangku ini! Adehhhh...


Ayam goreng berempah yang melambai-lambai..! Ambik bau jelah...huhuhuu...


Ni jelah yang mampu dimakan..! Hahaha... tipu je :p ;)) Everyday breakfast! Oat, cornflakes, curik sikit babahnye coco crunch & trix Iman...hikhik... Masa makan sambil membayangkan makan nasik lemak! huhuhu...


Nasuha con sus bellas tias!  From left: Ikram, Natty, Ummi & Roxana.


Nasuha with uncle Riyad! Thank you K. Adibah for the gifts & kuih raya! Sedap, Iman suka betul! Satu hari dah abis :)

Not forget to Datin Halimah who visited us in Clinica, Aunt Siti & uncle Nasa, Cik Sharmini, Profesora Enia, Sra Columbus, Guilliana and Luis that came to our house that day ... 

Thank you for coming! Thank you for beautiful & lovely gifts for Nasuha...

Thank you for reading!

Adios!

P.S. Tajuk takde kaitan langsung dengan entry! lalalalala~ 

40 comments:

Acik Erna said...

assalam ada kaitannya tu..kaitan dengan mengidam orang dalam pantang he he.
betul marya...dalam pantang paling hebat cabaran nya nak jaga selera ni

Acik Erna said...

assalam ada kaitannya tu..kaitan dengan mengidam orang dalam pantang he he.
betul marya...dalam pantang paling hebat cabaran nya nak jaga selera ni

norhidana miswan said...

bestnyer org dtg melawat.... ingtkan td naperlah sedih sgt kan..rupenyer sbb tak blh mkn heheheh... saja je tau Marya nih

Eye_nee said...

really proud of u lah sis..itu yg membezakan tinggal dgn mak during berpantang times dgn tinggal sendiri...u boleh masak2 dan buat keje rumah sekali..yg ringan2 lah kan...akk ni even masa anak ke 3 pun..during berpantang times 44 days tu MAK lah yg buat semua benda...akk just rilek sahaja..even nasik tuk mkn pun MAK bawa masuk bilik...

Khai♥Rin : anies said...

amboiiii chu-ha...lena dalam dakapan ye...

sabaq no... nnt da smpi sini, pulun lah sebanyak yg boleh... ;-)

uiiiii kalu ada nasi lemak ni perrghhhhhhhhhh (siap buat bunyi terliur kt sini supaya marya tahu betapa sedapnya nasi lemak) hehehehehhehe

Ema Johari said...

salam kak, lamanya ema tak singgah sini...selamat berpantang kak...sweet baby girl..

link terbaru : emarieys.com

Kakzakie said...

Sabar... sabar... Marya. Tak lama lagi kan nak balik M'sia makanlah puas-puas roti canai dan apa juga. Durian pun dah tak ikut musim ada aje kalau nak...

Nak juga kakak tengok anakanda Nasuha gambar besar. Kecik semua gambar tak puas kakak tengok hihi...

Yunus Badawi said...

Salam Marya,

Hope you and family sihat walafiat.

Baru sebulan dah nampak besar baby tu. Rasa nak cubit2 pipi dia.

Nanti dia dah besar sikit bolehlah balik M'sia. Umi dia nak makan macam2 tu.

12 hari lagi dah habis pantang. Tentu bukan Marya aje yg tertunggu2 tarikh tu ..

hehehe

Nafira usof said...

Salam Marya..
itu lah dia dugaan berpantang jauh dr keluarga kan~
semua kena buat sendirik. tapi boleh jugak dapat pengalaman berpantang di negara orang.

nampak tecik jer Nasuha..hehehehe.
teom pipi sikit~

zura yang tak berpantang pon terliur nengok menu tuh~ hehehe

faraherda.razalan said...

Comel. Heheheh! Selamat dah awak. Heee! Tapi betul tau, org yg dlm pantang tulah keinginan makannya membuak sbb dah takde ape yg mengganggu pd tekak kite nie. Kan? Heheheheh!

Nai @ TPJ said...

Olololo syiaaan masak sedap2 amek bau jek..! Hehehe. Takpe.. Demi kecantikan dan kesihatan luar dan dlm..

rostina76 said...

amboi, sakan masak org dlm pantang ni.btw kalau kros ayam masak rempah tu blh makan sbb rempah tu panaskan badan, heheh xtau le org lain punya pantang. blk malaysia tu for good @ cuti je?

NEKCIK said...

waa tengok makanan tu macm bukan orang dalam pantang!1 alhamdulilah..semuga sihat cepat

ogyep yummy mellow said...

Salam Kenal.. wah.. ada baby baru rupanya.. u masak all those..??!! biar betul... good for u.. exercise badan jugak tu kan.. tapi, jgn keras2 sangat..

Puan Kutu said...

sy takde la mengidam macam2 masa dalam pantang,sbbnya masa pregnant puas makan..nk apa semua dapat.hehe..

tp mmg tensen tgok benda yg kita masak tp takbley makan.terutama sambal udang n ayam goreng berempah marya yg super mabeles ni..

chu cha murah rezeki dengan tetamu.mesti byk dpt presents..:)

Mamasya said...

Aslmkum Marya

masak tp tak boleh mkn itu yg tak tahankan....tp Marya dlm pantang boleh masak utk tetamu mmg 'kuatlah'. akk dlm pantang mmg masak yg simple saja. kalau tetamu dtg jamu air dan ringan2 saja.
tp dpt menjamu tetamu, boleh mengembirakan hati kita jugakan. tetamu pun seronok diraikan sambil tengok baby.
tinggal 12 hari lagi pantang.kejapkan masa....lepas ni merdeka.

Noe said...

sabar masya ...tak lama tu...2 bulan je lagi...boleh tahan jugak iman masya erk...boleh masak bagai nak rak tapi x leh makan...masa masak x ngap ke sikit? hehehe

suka suka said...

Assalam...gigih sungguh memasak dm pantang ni.. namun dah dekat abis waktu... tak yah sodih2.. lopeh ni leh makan macam2... bilo dah balik Malaysia lagilah seronok menternak lomak he he... jgn jadi macam akak.. tak mau dia slim abis pantang.. slim sebentar je...take care

Juhariah Johari said...

Salam,

hebatnya di sana! Berbahagialah hendaknya bersama yg tercinta.

.:fyzz:. said...

assalam marya........sabaq na..tak lama dah aih..nnti marya makan la sepuasnya..hhehhe..mmg la ketabahan penting..marya nih kira hebat la...masak..then hiding utk tetamu..:))...alo suka tgk baby..asyekkk nya chu ha lena..comeyyyyyy

MulutPayau said...

Selamat berpantang dik...Mmng kena sabar betul tu...
Akak yg tak berpantang pun terliur tengok nasi lemak tu....

mak encik | SZ said...

salam marya ... heee ... mmg punnn tgh berpantang lah segala neka makanan terasa sungguh menarik dan lazattt... ;)

Azian Elias said...

alaaah siannya demgar.. gagah betul ye Marya memasak dalam pantang.. jaga diri sikit dik oi.. nanti dah tua2 badan macam2 rasa.. but i know u know the best kan..

tak pe.. nanti lepas pantang kasi makan segalanya lah yee..

aizamia3 said...

dalam pantang boleh aje tahan selera dari itu ini.. tapi bila lepas pantang ayoyo.. hilang semua pantang rasanya.. ;)
tapi betullah lari tajuk terus entry ni.. kihkihkih..

JunAina said...

Marya kalau akak ayam tu belasah je coz pantang ayam tu takut gatal kat 'situ' je.

Hanis Azla said...

As-salam marya..

Rindunya kat marya dan cerita2 marya.. dah lama akak tak berkesempatan nak dtg menjengguk ke sini.. Alhamdulillah.. dah tak lama nak habis pantang ya.. tapi kegagahan memasak tu buat akak kagum betul.. gagah betul tu he..he.. take care ya and selamat bersabar untuk dpt makan roti canai malaysia..

Amanda Suria said...

belum habis pantang lagi eh,dah besar baby nasuha..salam dari seremban Marya..

Ummi Iman said...

Salam Marya,
Sabar byk2 ya.. Kesihatan tu lebih penting hihi. Kalau dah sakit susah nak reverse ;) lg byk kena pantang. Tambah dgn ubat lg.. akak dah lama pantang roti canai... mkn capati atau nan je kalau teringat roti canai :) sedap dan lebih berkhasiat gitu...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya!!!!!!
windu... is nak kena pulun baca banyak entry yang terlepas ni... alahaiii... demimu (^___^) kekekekeke

windu nak baca pengalaman (^___~) muah! salam untuk baby tecik yang cumil dan iman ;)

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Bulan Syurga Firdausi said...

moga Allah mudahkn kak :) mabruk kak mabruk! hee

Izz said...

baby chumilllll macam mommy...
trus lapar tgok lauk pauk tu...
even baru pas makan :P

Shamsiah Abdul Rahman said...

Salam ukhwah dari bumi Kuwait..
Assalamualaikum..

m.u.l.a.n said...

as salam marya.. memang dalam pantang lagi sakit jiwa heheee sbb banyak tak boleh makan... takpe marya, tak lama pon tu..

nasuha comel..!!!

missShila Nget said...

salam kak mar..

gagahnya akak berpantang pn masak macam2..dah masak tak boleh makan pulak tu..

kite yg rasa sedih..huhuhu
tahniah..tahniah...tahniah..

comel chu-ha..moga membesar dengan cemerlang dunia akhirat..heheh

Knor said...

rasa sikit tak ape kut...

tapi masih larat utk memasak ye...suka..baby tu comeynya

Lynn said...

Salam Marya..

No no no...sabar k...jangan mengidam teruk2 sangat tau..nanti kalau dah habis pantang baru leh makan..tapi make sure slow slow jangan terus sergah..nanti terperanjat perut dan urat2 di badan..hehe..

Kalau lyn kat sini, bangun pagi pukul 5.45 nak mandi pun dah gegegegegege tergigit lidah, gigi berbunyi kup kap kup kap...inikan pulak musim sejuk di sana..oh tidak..lyn memang tak tahan kalau sejuk sangat..kalau panas sangat.. Hmm..hehehe

K marya..take care tau. Sampai sudah lyn tak jumpa berita Marya di Kosmo tu..agaknya terlepas pandang atau terlepas beli..kiss tuk Iman dan Chu-ha..muah muah..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Assalam Marya!

Rajinnya... pantang2 pun boleh lg masak bermacam2??.

Itu kira ok tau cuaca sejuk, I masa dlm pantang, dah la cuaca panas.. berparam pilis kat dahi lagi, pastu mengidam sgt nak minum air Fanta!.

I pun takde skill buat roti canai..

Madam Lala said...

dah lama tak singgah sekali dah melahirkan..
tahniah!

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

sedapnya tgk menu2 tu sume,hahah terliurrr