Gracias!

Jul 10, 2013

Kenangan & Pengalaman: Menghadiri Jemputan Perkahwinan =)

Assalammualaikum wbt.

Hola mis amores!

Buenos Dias Malasia..!

Feliz Ramadhan a todos musalmanes en Malasia y todo mundo! :)

Dulu ada yang tanya saya kenapa ejaan Malaysia jadi Malasia..? Bahasa sepanyol ni memang gitu... kalau letak "y" di situ bunyinya akan jadi lain... "y" akan jadi bunyi "j"... :D

Macam nama saya, Marya... kalau yang tak tahu sebutannya akan panggil saya Marja! ;))

Harini rajin sikit nak update... yang lain-lain tak rajin nak buat... Dok melayan anak bujang sorang ni yang macam-macam ragam... asyik nak tengok 'trailer' LEGO je... LEGO Cars lah, LEGO City lah... Adeh... Celik-celik je mata, itu benda pertama yang dia ingat... Manyak fening!

Sorok dulu cerita tentang Iman yang sangat 'obses' dengan LEGO dia... Walaumacamana pun bentuk-bentuk yang dihasilkan memang mengkagumkan... hahaha...puji anak sendiri :p :))

Sabtu lepas, kami menerima jemputan dari rakan untuk menghadiri majlis perkahwinan anaknya di masjid... sebenarnya saya dan suami sangat berbesar hati & sedikit terharu atas jemputan tersebut... maklumlah, kami ni orang asing lagi pun sejak akhir-akhir ni kami jarang ke masjid & bersosial... 

Majlis dibuat pada sebelah malam... Kami memang takde idea nak bawa apa sebagai hadiah... Sebelum pergi tu saya dah tanya beberapa orang apa yang biasa orang Peru beri sebagai hadiah bila menghadiri majlis perkahwinan... Lepas Asar terus keluar rumah...

Sebelum tu kami pergi betulkan lappy kecik untuk Iman... tambah RAM bagi laju sikit... mula-mula janji 10 minit, tunggu punya tunggu hampir 2 jam baru siap! grrrrr... Nak tinggalkan rasa 'tak percaya', jadinya dah selesai semua baru rush pergi beli hadiah...

Nasib baik ada promosi di Sagafalabella, terus grab, pay, wrap...wrap...wrap... & berdesup ke Masjid! But, we missed the beautiful moment of Aqad Nikah... :(

Dengarnya aqad nikah dalam bahasa Arab, arghhh... tak dapat nak bayangkan nikah dalam bahasa Arab..! Mau terbelit lidah! huhuhu....

Sampai-sampai dah seisi bergambar... Majlis yang ringkas tapi meriah..! :))

Beberapa keping gambar saya kongsikan sebagai kenangan :))


Eh, suka pulak pengantin tu pegang perutku yang semakin muncit..! Menghitung hari :))


Rasa segan sebab pakai simple & kasual... Yang sebenarnya kami kesejukan...hikhik... Dorang ni tak rasa sejuk agaknye... Hubby pakai jeans je, orang lain semua pakai suit...erkk...


 Candid hubby with the groom... 

Masih ingat tentang cerita mimpi : Al-Qawi?  Dialah hamba Allah itu ;))



Tembam tak saya..?! :))


Lepas tu ada pulak bouquet throwing ceremony! :))

Just for fun!


The lucky one! Is she will be the next..? Allah sabe más :))


Budak perempuan ni berkenan dengan Iman, dia cakap nak kahwin dengan Iman... hahaha :D

"Quiero casarme con él..." - I want to marry him.

Iman geleng-geleng, "No quiero!" - I don't want.

Jadi bahan jenaka kat meja makan tu... Semua orang gelakkan Iman ;))


Pegang-pegang Iman, peluk-peluk Iman, siap ajak Iman menari... Bila tanya Iman, nak ke kahwin dengan dia... Iman deras menggeleng...hehehe :D


Terus duduk diam tak mahu kemana-mana lagi... 

Seterusnya hidangan makanan pada malam tu...


Orang di sini makan tak guna sudu tau! Mereka hanya guna sudu untuk sup sahaja... Makan nasi, spaghetti atau apa sahaja guna garpu :))


Ensalada...


Tak pasti nasi apa... bersama kuah olive... Tak boleh nak masuk tekak bagi saya yang tengah preggy ni... Satu lagi hidangan-shawarma... Tak sempat nak ambil gambar... Sibuk bertanya nama juadah tapi tak ingat pun...hehehe... Kata mereka ni bukan masakan Peru tapi masakan Morocco! Wah, tak payah susah-susah pergi Morocco, kat Peru pun dapat rasa... ngeee...

Thank you for reading!

Selamat Berpuasa & Berbuka... Jangan lupa kami di sini ye :))

xoxoxo




35 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hahaha.... Iman dah kena ngorat!.

Marya!. Sedapnya bahasa Sepanyol tu. Nak copy paste la yg mukadimah tu, nak buat status FB.. haha.. tapi tak phm makna dia. I agak mesti you nak wish Salam Ramadhan utk muslimin kat Malaysia kan?.

blog-tips-kurus said...

amboi Iman... hehe!

seronok kutip pengalaman kenduri kawen org Peru ye. Selamat beribadah org di sana tuuuuuuuuu... :-)

*nak pos kad raye cepat2 tau. agaknya berapa hari baru sampe KL??

Khai♥Rin : anies said...

Kalu sy pon teruja jg bla dpt jemputan mcm ni...bkn selalu..hehehe iman kn ngorat ye...xpe tu cuma godaan d bln pose...btw slmt pengantin baru...

Nurzakiah Hanum said...

bertambah pengalaman kan sis

Mixed-family in da house.... said...

Assalamualaikum Marya,

moga ceria-ceria selalu di sana ya,s ambil menghitung hari....

wahwahwah...ada yg dah 'chop' Iman ya, glamer nyer anak bujang sorang ni...hahahhahah

by the way, Marya sebut pasal shawarma, aaii lahhh...terus teringin nak makan......padahal kt sini baru kul 8am, camno tuh?

Mila@Rimbun said...

wahh bestnyer g wedding... emm wonder juga, kat sana ramai ke muslim? ops mungkin marya dah citer sebelum ni kut, lupo ler tuh hihi

:: Mrs.Eady :: said...

sama la kiter tembam..hihihiii...

Cik Puan Rara said...

cantik pengantinnya.akk pon cantik.hehehe.xlupa kat akk pon.selalu tgu akk update.akk selamat berpuasa n berbuka =)

faraherda.razalan said...

Nasi minyak zaitun? Mcm menarik je. Hehehe...

Awak nmpk tembam tp comel! hehehe....bila baca bab iman tu, tergelak sorang sy. heheheh~

Rumah Kuning said...

amboi iman....peminat sampai nak kawin ngan iman. kelakar.

Ratu Hatiku said...

Simple jerk pengantin ya..
Wah..kejap dah besar perut tu.. Semoga dipermudahkan semuanya..Amin

aizamia3 said...

tahniah buat pasangan pengantin tu.. moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..
psstt: time pose cenggini tengok makanan.. yg tak suka pun jadik suka.. hahaha..

atuk said...

Salam Ramadhan Marya

Tahniah
moga lahirnya anak yg soleh

seronok lihat adat resam orang lain

Knor said...

nya dpt pengalaman..kenduri kat sana..


selamat beribadah dan berpuasa ramadhan karim

suka suka said...

Assalam.... camne agaknya makan nasi guna garfu? Take care!

Mama2Q said...

Marya tembam tapi berseri2!

Jemarisuri said...

lama x singgah sini..
hola marya..
bestnya dpt tengok budaya mrk kan..
selamat berpuasa...

che mid said...

Masyaallah, lama tak singgah sini.. sampai dah kembang muka tu he he.. take care dik..

Pink Lavender said...

selamat berpuasa juga untuk sis...
npk gaya mcm bakal bermenantu mata ala2 arab la nanti..hik3..

CaDLyNN said...

amboi..iman ade admire..

meriah jugak wedding kt sane ek

m.u.l.a.n said...

wowww... iman ada peminat...

seronok bila dapat tengok budaya asing kan..

m.u.l.a.n said...

Salam Ramadhan penuh berkat..!!!

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

cntik pngantin,,=),,sian iman kena kcau,hihihi

Rizal Slaughterheart said...

Salam kak Marya...
Teringin plak nak makan Ensalada tu~

Bulan Syurga Firdausi said...

saya dapat adik baru la ye nanti hee boboy ke gegirl kak..?

MulutPayau said...

Seronoknya dapat tengok majlis kawin dia orng tu kan...dapat tambah pengalaman baru...
Hihihi..iman dah ada peminat ya...

Kesuma Angsana said...

tq berkongsi sesuatu yg berlainan dari malaysia ni...maaf lama x singgah ni ! kekangan masalah !

.:fyzz:. said...

marya makin berseri si ibu mengandung..wajh pun glossy..

nmpak simple tp menrik wedding diorang kan..menu pun..sedap je tgk..:)

Mama2Q said...

Salam marya...TQ for visiting..my laptop masuk bengkel so tak dapat menjenguk for the past few days... ni ol dari tpt keje time lunch...BTW, jgn stress2....nak bersalin kena happy...insyaAllah saya doakan moga dipermudahkan segala urusan walaupun jauh dari sanak saudara...

NoEn said...

bestnya...perut pun dh besar
nampak gaya mcm ummi nk dpt menantu org peru...hehe

sal ya said...

salam Marya...

menarik2. macam2 ada. sian kat iman ye. ada orang berkenan kat dia. dia pulak tak mahu. hahaha...

NzA said...

amboi2..kiri kanan makwe cun dok ngurat iman......bujang trhangat kt pasaran tu...

nasi tu nmpk mcm lembik n brminyak.

Ummi Iman said...

Salam Marya, dah nampak besar perutnya :) pengantin ambil berkat tu. Kelakar iman.. terkejut agaknya dia dilamar ;)

gadisBunga™ said...

mamat Malaysia (baca: Iman) memang hot. kan dah kene ngorat.. hahaha!

sudipVSsenduk said...

Salam Marya, lama tak singgah sini.
Wah! dah terserlah mother's glow.. comel