Gracias!

Jan 6, 2011

Kenapa saya tak suka makan/minum di pantry ofis?

Kalau korang nak tahu aku ni bukanlah seorang yang anti sosial tetapi kalau dah aku tak suka memang aku akan tunjuk aku tak suka...tak reti nak jadi hipokrit...Especially bila ada yang mempersoalkan kenapa aku tak nak join the club (club minum kat pantry). Dekat sini aku senaraikan antara sebab kenapa aku tak suka makan/minum dekat pantry ofis. So, lepas ni tak payahlah sibuk-sibuk nak paksa aku join the club...suka hati aku lah nak makan dekat mana...aku bukan mintak duit orang pun...

1. Aku ni bukanlah pembersih sangat, tapi kalau aku dah nampak depan mata aku air yang kurang bersih, susu yang dibiarkan bersepah tak tau letak balik dalam freezer lepas guna & then, pinggan mangkuk yang dah digunakan tak tau nak basuh...rasa malas giler nak pergi pantry macam tu sebab aku ni pantang tengok dapur bersepah...so, untuk mengurangkan dosa aku menyumpah-yumpah orang yang tak reti nak basuh dishes lepas makan eloklah aku tarik diri.

2. Bila dah duduk makan kat pantry tu kang adalah acara-acara lain seperti bergossip & mengata orang berlaku...ni pun aku tak suka jugak sebab aku ni jenis panas telinga kalau orang mengutuk depan-depan ni...walaupun dengan niat nak bergurau..aku tak suka...sebab kadang-kadang melampaui batas.

3. Lagi satu bila berdepan dengan orang yang jenis berkira...konon-konon dialah yang menjadi penyumbang terbesar kelab padahal bayar sama je dengan orang lain...apa yang orang makan pun nak berkira sikit dan banyak...aku cakap terus terang bab-bab makan ni aku memang sensitif, bila orang berkira sangat ni aku pun jadi tak sedap hati...so, tak payahlah aku join...buat sakit hati je...ada pulak yang cakap aku yang berkira, tak kisahlah...terpaksalah aku ngaku yang aku memang berkira walaupun kena bayar RM 5 sebulan, sebab aku bukan selalu makan & minum pun so, tak payahlah aku nak sedekah kat diorang ni yang gaji semua RM 2,000 ke atas... nak bersedekah biarlah pada orang yang betul-betul kurang mampu...dekat dorang ni bukan dipanggil sedekah tapi belanja bolehlah...banyak cantik nak belanja korang tiap-tiap bulan...

4. Ada satu peristiwa yang berlaku di pantry yang membuatkan aku jadi benci, sakit hati, kecil hati untuk join the club...biarlah aku simpan peristiwa tu dalam drawer ofis... dan akan aku tinggalkan bila sampai masanya nanti...

Jadi biarlah aku dengan cara aku sendiri...aku nak join ke tak nak ke aku punya pasal...lagipun tak payahlah nak susah payah menggunakan apa sahaja pendekatan untuk memujuk, mengarah atau menyuruh aku join the club...berdoa jelah agar hati aku terbuka, lagipun kalau aku tak join tak memberikan apa kesan pun kan? Siapalah aku ni...ada orang peduli sebab aku pun tak peduli....hehehee

5 comments:

Ibu Iman said...

dekat ofis kitorang, mmg ada geng pantri, diorang jer akn konkur pantri...

MaryaYusof said...

rasanya semua tempat mcm tulah...join pun salah, xjoin pun salah huhuhuuuu....thanks for your comment :)

Ibu Iman said...

nnt citer la pengalaman c-sect u plak... hehehe

mrsazrul said...

hehehe..really interesting topic.. :)

MaryaYusof said...

mrsazrul: Hap!!! Sssshhhh...