Gracias!

Jan 12, 2011

Contest: Azam Tahun 2011

Dalam entry yang lepas, aku dah listkan semua azam aku untuk tahun ni...tapi dalam bahasa Inggerislah...aku pun tak tahu kenapa tetiba tulis dalam bahasa London pulak..mungkin disebabkan Tahun Baru 2011 Masihi kot...hehehehee...

Nak kata azam pun boleh jugak tapi sebenarnya lebih kepada peringatan bagi diri aku yang sering kali tak berapa nak ingat ni, supaya menjadi better person lah kononnya...xoxo

Ok, berbalik pada entry kali ni aku rasa teruja nak join contest yang dikelolakan oleh MatJoe ni...maklumlah first time, lagipun akukan masih baru lagi dalam blogsphere ni. Harap-harap boleh menang...kih kih kih...Nak Jugak! Nak jugak! Oppss..terlebih sudah...


Sebenarnya, aku dah lama jadi silent reader blog MatJoe ni...sebab informasi yang ada boleh jugak aku gunakan sebagai panduan dalam menguruskan hal-hal kewangan ni...ooii ooiii ni bukan bodeklah..ini betul-betul okay  ;)

Ok berbalik pada azam aku untuk tahun 2011 ni...
Oleh sebab nak join contest punya pasal, terpaksalah aku bertungkus-lumus membongkar, chewah membongkar rahsia disebalik azamku untuk tahun ini...bukan selalu boleh dapat ni...

1. Make more time to prayer, Allah heals everything, Thank ALLAH when awake alive in the morning - Tiga-tiga azam ni bolehlah disatukan, sebab tahun ni aku nak lebih mendekatkan diri pada Allah yang Maha Pengasih & Penyayang yang telah menjadikan kita seindah-indah kejadianNya...Nak tampal mana-mana ibadah yang tak sempurna, nak banyakkan baca Quran balik, kalau boleh nak belajar tajwid semula, taknak ponteng solat...ini yang penting, nak banyakkan sedekah & buat benda-benda yang baik...doakan k...

2. Do the right thing!- Aku ni kadang-kadang tak fikir panjang bila buat sesuatu tu, so aku kenalah selalu ingatkan diri sendiri agar berfikir dulu sebelum sebarang tindakan dibuat dan kesannya ke atas diri aku, terutama sekali perkara yang berkaitan dengan keluarga....

3. Take a 10-30 minutes walk everyday. And smile while walking- Lebih bagi keluar peluh sikit sebab aku ni kerja kat pejabat asyik duduk ngadap komputer je so, kenalah bagi exercise sikit badan tu...Apa??

Yelah yelah...aku nak kuruskan sikit badan ok!!!

4. Sit in silence for at least 10 minutes each day- Duduk diam-diam kira duit yang makin menyusut sebab bershopping sakan muhasabah diri ok... :)

5. Sleep for 7 hours- Ni aku rasa susah sikit nak capai sebab ada anak kecik dan tiap pagi hari kena bangun awal sebab kerja kat KL (aku tinggal kat Seremban)...tapi rasanya Iman dah makin membesar, bolehlah tidur aman sikit...Tidur penting tau sebab nanti banyak mc sebab tak sihat tak cukup tidur...huhuhuuu...

6. Live with 3 E's- Energy, Enthusiasm and Empathy- Hopefully tahun ni boleh naik pangkat & interview haritu berjayalah hendaknya...bila dah jadi bos kenalah amalkan 3'S ni...eh sekarang ni pun dah amalkan what..hehehee

7. Play more games- Hujung tahun lepas dah start join team netball, so harap-harap tahun ni lebih banyaklah game yang diorang panggil aku untuk join...harap-harap Mr Hubby izinkan...bagi cergas sikit...barulah nampak awet muda...xoxo

8. Read more book than 2010 - Biasalah tahun ni kena banyakkan membaca lagi...kalau tak, mahu berkarat otak ni...

9. Spend time with people over the age 70 & under the age 6 - Barulah jadi masyarakat yang penyayang...

10. Dream more while awake - ini bukan berangan k...ini dipanggil Imaginasi Cemerlang...hehehe...

11. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants - Jaga kesihatan lebih sikit sebab umur pun bukan muda lagi, dah nak masuk 30 sen...huhuhuuuu....

12. Drink plenty of water - Tak tahu ke? Air boleh bakar kalori, menegangkan kulit, membuang toksin & bla bla bla...

13. Try to make at least 3 people smile each day - Iman, Babah (Mr Hubby) & siapa-siapa yang 'terkena'...oklah kan?

14. Don't waste precious energy on gossip - Ni macam susah sikit sebenarnya...I dan gossip memang tak dapat dipisahkan, kena kuatkan hati ni ...chaiyo!! chaiyo!!

15. Forget issues of the past - Ini pun salah satu azam yang mencabar untuk tahun ni...aku ni jenis mudah memaafkan tetapi sukar melupakan...isk..isk..isk...

16. Smile and laugh more- orang selalu cakap aku ni seorang yang serious, kalau tak kenal mesti kata aku sombong...so, azam tahun ni kenalah maniskan wajahku dengan senyuman pada semua orang...senyum tukan sedekah  :)

17. Make peace with your past so it won't spoil the present - (Sama macam no 15 tu)

18. Forgive everyone for everything - (Sama macam no 15 jugak)...kena kuatkan hati & semangat ni...

19. However bad or good a situation is, it will change - Redha, Redha & Redha...

20. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful - Lebih kurang macam 5'S jugaklah...heheheee

21. Call family often - Selalu2 hubungi mak & mak mertua, abang2, kakak2 eh tinggal sorang je lagi...kakak ipar, abang ipar (ni ada yang nak kena sepuk dengan kakak pulak kang..hehehee)...pendek cerita, eratkan silaturahim sesama keluarga...Insya'Allah...kena selalu buat gathering & masak best-best lah lepas ni...

22. Each day give something good to others - macam tulis blog ni..at least sedikit ilmu boleh dikongsi bersama, kan dapat pahala tu...

23. Don't over do. Keep the limits - Bersederhana dalam semua perkara...perbelanjaan, perhubungan & apa-apalah...
Fuhhh...banyak betul rupanya azam aku untuk tahun ni...harap-harap dengan pembongkaran rahsia disebalik azam aku tahun ni, bolehlah menang ye Encik MatJoe..heheheeee...
 ‘Contest ini dianjurkan oleh MatJoe dan turut ditaja oleh Eyriqazz (rm 50) Kak Ina KL (cookies rm50)  AbangEnsem (6 ebook, rm120), Kak Yon (3xrm10 topup, rm30) dan Tinihani (4 ribbon brooch, rm20)'



P/S: Harap-harap bila dah join contest ni bertambah-tambahlah kenalan aku lepas ni...peace...


13 comments:

aslam said...

goog luck gor ur azam..

aslam said...

for..silap taip

MaryaYusof said...

aslam: TQVVVM...

Anna Da Lady said...

wah, banyaknya azam..all da best, sis :)

MaryaYusof said...

Anna Da Lady: Tq...

Matjoe said...

fuuuuuuuuuuuuuuu, jenuh baca, kene tgk juri terpikat tak. mmg bagus semua azam (walaupun bc smpi point 11). thanks join my contest. really appeciate it. later i'll upload dlm facebook gambar kt atas, jgn lupa contest like jugak

MaryaYusof said...

matjoe:ok...tqvvm...saja join untuk memeriahkan lagi...biasalah awal tahun...mcm2lah azamnye...yg pjg tu sb dgn penerangannya sekali...heheheee

baby_bu said...

chaiyo! chaiyo! ayat paling last no.21 paling best! "masak best-best lah lepas ni...".. hehe every time ucu masak best2 dont ever 4get 2 call me ya~ =P

MaryaYusof said...

Ifa:bole2 no problem...tp tolonglah vote dlu bg menang contest ni...baru ade hidangan ISTIMEWA..hahahaha

CikLilyPutih said...

all the best

MaryaYusof said...

CikLilyPutih:Tqvvm

.::s.H.i.M.a chemot::. said...

baguih2... i pollo gak.. nti kak mar pollo org lik ek hihi

MaryaYusof said...

Shima: Ok..I follow u jgk...