Gracias!

Sep 3, 2013

Berpantang Ala Malaysia-Peru..hiks

Assalammualaikum wbt.

Hola mis amores!

Cepatnya masa berlalu... Rasa macam baru semalam hari raya & baru je rasa sakit-sakit nak lahirkan Chu-ha (panggilan untuk Marya Nasuha)... :)) Hari ni dah pun hari ke-25, saya berpantang & hadirnya Nasuha menyerikan lagi hari-hari kami :))

Raya tahun ni memang saya tak buat apa-apa pun... Suasana hari raya tu bila kami buka FB & tengok drama-drama raya kat blog...hehehe... :) Kadang-kala terfikir juga, nasib baik berpantang kat Peru ni kalau tak mesti tension tengok orang lain makan sedap-sedap... hikhik...

Ok, sambil update sambil menyusukan Chu-ha, type pun kena laju-laju, maaflah kalau ter'typo' tu... Alhamdullillah, setakat harini Chu-ha fully BF... Malam pun dia tidur lena, walaupun ada terjaga 2-3 kali tercari-cari 'susu' dia... Saya pun alhamdullillah dapat tidur dengan baik walaupun sekali sekala meraba-raba juga tengah malam nak basuh poo-poo dia tu... :))

Saya & hubby bersyukur sangat pantang kali ni dipermudahkan olehNya... Saya berpantang seperti biasa, seminggu dah ke dapur memasak... Pagi-pagi hubby akan siapkan apa yang patut, yang lain tu saya kena uruskan sendiri... Mandikan Chu-ha, siapkan dia, pastu mandikan abang Iman pulak... lepas tu kena siapkan lunch untuk hubby, Iman & diri sendiri jugak... masak apa yang sempat & masakan lauk orang berpantang...hehehe... Terpaksalah semuanya makan apa yang saya boleh makan... Kalau hubby teragak nak makan lauk lain, kenalah dia masak sendiri... ;))

Cerita tentang berpantang ni, lagi-lagi berpantang seorang diri memang mencabar..! Tapi Allah tahu apa yang kita mampu & syukur sangat kalini semuanya dipermudahkan... Chu-ha pun tak banyak ragam... Kelam kabut pada permulaan je... Masa first day balik dari hospital tu je kami tak dapat nak tidur malam sebab saya bengkak susu... Dan disebabkan tu juga saya kena extend satu hari lagi warded, sebab demam...

Malam pertama di rumah, memang haru sangat sebab Chu-ha kelaparan nak susu, saya pulak terpaksa pam susu untuk dia... Nipple luka sampai berdarah... bila pam tu bercampur dengan darah sekali...tak sanggup nak direct BF dia... Sakitnya hanya Allah yang tahu... Time tu terus teringat dengan mak, betapa besarnya pengorbanan mak dulu-dulu... Yelah dulu-dulu mana ada pam semua bagai, macamanalah mak-mak kita mengatasi masalah bengkak susu ni dulu kan... Tujuh orang anak emak, semuanya BF... saya yang bongsu sampai umur tujuh tahun masih lagi mengopek...hehehe... Semoga syurga untuk mak, ameen :)

Dekat sini, takde istilah berpantang atau confinement days macam kita... Sebelum keluar ward haritu, doktor just pesan tak boleh minum minuman bercaffein, teh, makanan tak dimasak dan alkohol, yang lain-lain boleh makan... Masa kat ward, nasib baik boleh request menu... So, awal-awal lagi hubby dah pesan makanan untuk vegetarian & ikan... saya pun makan tawakaltu'allallah je... Dulu, hospital kat Malaysia pun diorang bagi makan ayam... Tapi saya tak makan... takuttttt... hikhik...

Yang best tu kat sini hari ke-3 saya dah pakai bengkung... Mereka panggil FAJA (fa-ha) @ FAJITA (fa-hi-ta)  :):))

Bengkung moden khas untuk orang bersalin normal atau ceaser... semuanya atas recommendation dari doktor! Kalau dulu, saya pakai bengkung selepas 2 bulan, memang tak merasalah nak pakai bengkung yang lilit-lilit tu kalau bersalin ceaser ni... Lepas dua bulan, saya pakai Premium Beautiful, memang mudah & cepat tapi kena tunggu 2 bulan... huhuhu...

Terkejut jugak bila doktor suggest pakai bengkung seawal 3 hari... Biar betul doktor ni! Tapi bila dah pakai bengkung tu memang best & sedap... Badan pun rasa lebih tegap... harga pun taklah mahal sangat... rasa nak beli je lagi satu untuk standby masa akan datang... hehehe :))

Picture courtesy from http://www.bfemme.com/

Nilah bengkung yang saya guna tu :))

Kalau dulu, semasa berpantang mak mertua akan rebuskan air serai wangi & herba-herba untuk mandian tujuannya untuk segarkan kembali badan... Saya ni gemar bercerita & bertanya dengan kawan-kawan di sini... Jadi, dengan baik hati & tanpa disangka ada kawan yang membelikan saya herba-herba segar dari pasar untuk dibuat mandian terutama sekali untuk orang baru lepas bersalin...


Mereka panggil Las Yerbas... Saya tak tahu herba apa yang diguna, yang saya kenal satu je... chamomile (mazanilla)... Memang segar lepas mandi ramuan herba-herba fresh ni..! Baunya sangat menyenangkan-soothing your mood gitu! :))

Tapi ada pantangnya lepas mandi dengan ramuan ni... Pantangnya tak boleh keluar rumah lepas mandi & biasanya dorang buat mandi malam... Saya tak pasti apa relevannya... Psssst... saya syak orang sini tak suka mandi pagi, haritu ada yang ajar mandikan Chu-ha waktu malam... supaya nyenyak tidur katanya... aiyooo terbalik sudah dengan kita! huhuhuu

Cara-cara meramu... hikhik...

Masukkan daun-daun herba dalam besen yang sesuai...


Tuang air panas ke dalam besen yang berisi herba-herba terbabit dan tutup sehingga air bertukar warna dan menjadi suam...


Kemudian bolehlah dicampur dengan air sejuk biasa & mandi seperti biasa...

Aaahhh... syok...rasa macam Puteri Gunung Ledang kejap... Tapi, saya sempat buat dua hari je... Lepas tu tak dan dah... huhuhuu...

Entah bila nak rasa mandi air herba Peru ni lagi... So, coret-coret kat sini buat kenangan :))

Ramai yang tanya bila nak balik Malaysia... Soalan popular saya rasa... Insha'Allah... memang nak balik... kena tunggu baby fit to fly... bukan dekat-dekat, plus minus 26 jam dalam kapal terbang... Kena transit lagi... Kesian kat baby nanti kan ;))

Oklah, I think I have to stop now... walaupun banyakkkk sangat nak cerita... Nanti story lagi...

Setepek dua gambar chinta hati...


Abang Iman sayang sangat dengan adik dia... Lembut je dengan adik tapi cemburu tu tetap ada...  Kena hati-hati jugak kadang-kadang melompat-lompat dekat dengan adik... Risau dibuatnye...

Iman cakap adik takde gigi... hehehe...

Thank you for reading...

Adios..!






33 comments:

NoEn said...

comel je chu-ha...
dan bengkung tu nampak menarik sangat...kirim boleh? hehe

Ummi Iman said...

Salam Marya, seronok baca cerita org dlm pantang. Sendirian berhad pula tu. Memang menarik bengkung tu. Selamat berpantang ya.. Sweet je pic Iman dgn Nasuha. Terserlah kegembiraan Abg dapat adik :) cute.

Daddy Ziyyad said...

Fajita?

macam nama makanan mexico tu je? hahahaha...

Oh ya, my wife pun pakai bengkung yg ala ala macam tu...Tapi start pakai after 3 months Caesar...sekarang baby baru sebulan setengah..

selamat berpantang yerrrr :)

Nurzakiah Hanum said...

selamat berpantang

:: Mrs.Eady :: said...

Nak cari jugak la bengkung tu..

Puan Kutu said...

muka abg adik sebijk saling tak tumpah..dengan mata sepeknyaso comel...:)

pelikkan org peru soh mandi malam2,herba2 menarik tertarik tu..lagi2 pasal bengkung..best jugak berpantang di peru.hehe

Khai♥Rin : anies said...

mandi herba tuuu best nyerrr... segar dari ladang..kalu kt sini da siap dgn serbuk...

hehehehe, iman, kalu adik da ada gigi, sng la dik nk geget abang iman nnt... ;-)

Acik Erna said...

assalam Marya..alhamdulillah cepat je masa berlalukan..chu ha pun dah besar dan comel..abang iman pun makin encem

Nafira usof said...

Salam Marya..
Selamat berpantang yer..:)
sonok baca pengalaman Marya berpantang di negara orang. takpe lah yer.. berpantang mana mampu jer lah kan~ yang penting kena jaga bab makan lah..

Comelnye gambar bertiga tuh.. sweet sangat abang Iman ngan adik dia~

zura tengok kat tv peru di landa suhu sejuk, betol ker?
jaga diri baik2 yer~

Azian Elias said...

berpantang??? ooohh tidak lagi buat diri ku.. best tu ganti serai wangi.. bunga2 kan..


comel lah anak dara awak.. cute..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Tahniah Marya..Tak sangka awak dah bersalin dapat baby girl lagi samalah macam kita..Well kita dah naik kerja dah lepas cuti lama 3 bulan. Semalam baru naik dan semalam jugaklah first day hantar baby ke taska, sedih sangat. Selamat berpantang yea

.:fyzz:. said...

assalam marya...nasuha sgt comey..ikut muka umi pun ada..ayah pun ada.tp mata cam abang iman..so wangiiii n cutee...wangi sbb..baby mmg wajib wanngi..sbb mereka dekat sgt dgn 'jannah'...
marya take care ya..

Kopiolimauice said...

comey bb..hahaha sempat bb ada gigi haru umi nye nk bgi bf ;p

Nai @ TPJ said...

Askm. Happy for you, Marya..!

Lynn said...

Assalamualaikum Marya..

ya Allah..lyn terlepas pandang Marya dah bersalin rupanya..Sory..entah apa yang sibuk entah ler..

Tahniah....Alhamdulillah..baby girl..sepasang...hehe puas kan..syukur dengan nikmatnya..nanti autie lynn dating jenguk Nasuha lagi k..Salam sayang tuk semua..

Mixed-family in da house.... said...

Hi Mommy!

aduh aduh aduh...tgk Chu-ha comel nyer....geramlah aunty !!!!

Kenapa Chu-ha marya? ada maksud tertentu bagi panggilan Peru kah?

eh eh menarik juga pengalaman mandi herba di sana. siap mandi bunga chamomile lagi.....kalau kt sini mana dapat peluang tu kan.....

take care ya Marya.....hugs...

Sidratul Muntaha said...

glad to hear from you my dear mayra
congrats on born of nasuha
bengkung tu mcm best je.
ade jual ke dear?!

atuk said...

Assalamualaikum Marya

cemburu Abang Iman tanda sayang...
moga menjadi anak2 yg soleh dan solehah

rostina76 said...

salam marya…..alahai rindunyeeee dgn u al. kros dah ketinggalan ni nak melawat baby chu ha. comelnya SubhanALLAH…..ada iras2 abg Iman lagi. jaga diri marya sorang2 @ tempat org jauh dr family. walau dlm keadaan 'kotor' jgn lupa dengarkan alunan ayat2 al-quran especially kat chu ha.

norhidana miswan said...

As salam Marya, sihat?
jeles menengok model bengkung tuh la Marya... selim giles...
teringat dulu2 masa lps2 peknen punyalah tkt nk pakai bengkung... lagi2 lah kene caesar kan..kalu tak idak la perut gumuk gini...
org peru pun ada mandi herba2 gk pas pantang yek...ingatkan takde...

suke nyer iman main ngn adik dia...msti dia sibuk nk mengulit adik dia je kan

Nissa Azmir said...

congrats dear! suka baca blog u!

suka suka said...

assalam Marya.. seronok tengok baby Chu Ha... best kan abang sayang adik!!

Mama2Q said...

nak gi berpantang kat peru jugak lah! comel chu ha...mcm anak cina pun ada ...haha

JunAina said...

Alahaiiii...comelnya. Geram rasa nak cubit2.

~Setanggi Syurga~ said...

comelnye baby..... ^^

maszmadi said...

x pernah lagi mandi herba.. dulu masa dalam pantang mandi air suam jerk abah buatkan.. hehe

Mamasya said...

Slmt berpantang Marya

berpantang sorang tambahan di perantauan mmg mencabar...moga Marya bertabah hadapinya.
best nampak bengkung itu...akk pakai jenis tali byk...
comei tengok baby dg abg Iman...abg Iman tlg ibu jaga adik ya...

diana said...

herbanya lain dari kita kat malaysia..kan??mesti lagi wangi..kita kat sini bau nya tak wangi...macam busuk2 sikit..heheh

Eye_nee said...

Tahniah sis..Atas kelahiran Marya Nasuha...Berpantang bersendirian kamu nun jauh di Peru...rasanya lebih berdikari kalau begini...

Mcm best jer tgk bengkung tu....mesti sgt selesa kan....

Mrs Hilmi said...

Firstly thank you for sharing the photos and experienced. Thoroughly enjoyed reading the blog.
Doakan agar the family always be filled with continuous joy and more blessings.
Jaga diri, jaga badan and congrats!

aizamia3 said...

tahniah.. nampak ketinggalan keretapi sungguh ai di sini.. :(
tup tup lupa tak ingat kat blog ni huhuhu..

Nasuha.. Nuha.. dekat dah nama anak kita.. ;)

NEKCIK said...

asalam Marya...oh lamanya nekcik ni ketinggalan ketepi..sampai dah ada cucu baru baru jengok kan!! tahniah

Azi said...

lama dh xdtg blog marya.. kekadang masa sejak keje nih. hihi.. tahniah atas kelahiran chu-ha.. sedap namanya...