Gracias!

May 24, 2013

Pink or Blue?

Assalammualaikum wbt.

Hola cariño!

I'm still here! Gracias a Allah... Alhamdullillah... :)

Lama tak update... Kami tak berapa sihat seminggu yang lepas... Hubby kena diarrhea, muntah-muntah sebab salah makan, walaupun Iman bercuti seminggu tapi kena selsema & batuk-batuk tak hilang lagi... di sini masuk musim sejuk dah... winter without snow... matahari seperti menyorok dan hujan renyai halus hampir setiap hari... Alhamdullillah, Dia berikan kesihatan yang baik untuk jaga suami & anak! Baby pun banyak gerak dah sekarang... Masa berjalan sangat pantas, macam mimpi dah masuk 7 bulan pun :))

Terima kasih atas ingatan & ucapan takziah rakan-rakan samada di FB atau di blog... Only Allah will repay all your kindness... Besitos & abrazos Islamicos a todos... xoxoxoxo

Benar, hidup ini adalah ujian... Life is a big big test! Allah test us with the things that we love the most, and He test us with the things that we hate the most... Everything is belong to Allah and to Him shall we return...

Hidup perlu diteruskan...

Walau sedih bagaimana pun kita perlu berdiri dan berpijak atas bumi yang nyata... Bukan sebab untuk menunjukkan betapa kuatnya kita tetapi kerana amanah & tanggungjawab... Yang pergi tetap akan pergi, walau sekuat mana pun kita kejar tetap tidak akan mampu kita capai... 

Dari awal lagi saya telah bersedia dengan risiko atas jalan yang dipilih ini... Saya tidak menyalahkan sesiapa pun, semua ini tak akan terjadi jika bukan atas izin Dia... Menangis bukan kerana kita lemah, kadang-kala airmata adalah kekuatan kita... :)

Tinggalkan dunia 'biru', yang penuh dengan cerita sedih... Hari ini saya nak kongsi cerita dunia 'pink' saya! :) Jangan salah faham, kawalan emosi sangat penting kan lagi-lagi bila berbadan dua ni... Sekarang ni nak fikir yang indah-indah sahaja walaupun berdebar-debar nak tunggu 2 bulan lagi... erk! 2 bulan je lagi?? O Allah... ngeee~~

Dulu, masa awal mengandung ingatkan yang kedua ni nak bersederhana sahaja... Tapi rasa macam dah terlebih sudah! hikhik... Hubbylah orang yang paling-paling excited sekali... Beli macam-macam... Katanya rezeki lebih untuk adik... Tapi dalam beli barang adik, mesti terselit jugak barang untuk abang Iman... Kalau tak cemburu pulak nanti... Tapi Iman nampak relax je... Kadang-kadang macam suka, kadang-kadang macam confuse... Tapi, selalu cakap perut ummi buncit! hahaha :D

Perut kali ni tak sebesar macam Iman dulu, Hubby pun cakap dah 6 bulan baru nampak perut... badan pun tak naik banyak... banyak tak banyak, sekarang ni dah naik 7 kilo lebihlah jugak! hehehe... Alhamdullillah, risau juga kalau badan tak naik... Risau yang kat dalam tu tak cukup 'mamam'! Kesian kat dia... Haritu last check up doc suspect baby kecik sebab tinggi rahim tak mencapai standard yang sepatutnya (betul ke ayat ni? erkk...)Ya Allah risau sangat..! Doc arahkan untuk ambik darah & buat urine test... Pergi scan jugak! Risaunya hati Allah je yang tahu... Sampai tak nyenyak tidur malam... Risau jadi apa-apa kat adik... Allahu'akbar!

Tapi, alhamdullillah lepas scan and dapat result blood & urine test... semuanya ok! Kiraan doc & keputusan kiraan scan berbeza... EDD yang doc bagi pun tak sama dengan hasil ujian ultrasound! Itulah akibatnya sebab terlupa tarikh hari pertama period yang terakhir... huhuhu... Ingatan buat semua jugak ye, bagi yang dah kahwin kena selalu ingat tarikh keramat tu... kalau tak kalau preggy jadi macam saya...huhuhu...

Tak tahulah nak komen tentang doc kat sini... Tapi kami doa yang terbaik je... Masa scan tu doc pun dah bagitahu jantina baby... Oh! Budaya orang sini memang akan ambil tahu tentang jantina baby... Jangan terkejut kalau baby masih dalam perut dah ada nama! :)

Saya dah beberapa kali orang tanya nama baby... mula-mula dulu terkejut jugak... erk, baby belum keluar lagi dah ada nama? Setiap kali orang tanya saya akan jawab, we have listed a few names, but not decided yet! hahaha... Selamat tak jawapan saya? ;)

Memang dari awal mengandung lagi saya dan hubby sangat berharap yang kedua ni biarlah baby girl... Ada jugalah usaha & amalkan beberapa petua, terutama sekali amalan membaca & dengar surah Maryam... Hasil scan haritu secara positifnya doc cakap baby saya adalah GIRL... Rasa nak mengalir airmata... Banyak kali juga saya suruh doc repeat & sahkan betul-betul... Siap tanya berapa percent lagi... Doc tu dengan confidentnya cakap 100%!!! Wah, dah macam tuhan pulak ye kau tuan doktor! hehehe... ;)) Apa-apa pun semuanya adalah ketentuan Allah... Yang penting selamat & dipermudahkan segalanya... Itu yang sangat kami harapkan... Walaupun dah beli semua kelengkapan pink-pink kaler... tawakal sahajalah ;))


What a craze!!! Pink always on my eyes! Pink, purple... owh hooo... Tunjuk sikit jelah, buat kenangan kat sini ;))


Oklah better stop now, time for relaxing nak masuk pukul 12 dah... before my 'panda eyes' getting even worse! A cup of Chamomile tea and a book, time to enjoy this spare time before spending long night to cradle my little angel! Very soon... insya'Allah... :))

Thank you for reading..!

Hugs & kisses peeps! xoxoxo

Chau...

P.S. Nanti BW slow-slow key ;))




33 comments:

Shima Salleh said...

Tahniah! Alhamdulillah!

...and i wish! i wish!.... sila sambung ayat akakakaka....

Sayangku Zie said...

Alhamdulillah hajat tercapai... sekejap rasanya kan.. moga dipermudahkan segala urusan... Semua tak sabar yer nak dapat baby pink...

Tia Fatihah said...

assalamualaikum.
mula-mula tak faham apa yang pink dan apa yang blue. lepas baca, mungkin ada faham sikitlah. hehe

btw, baby girl ke boy ke still anak akak juga kan :)
semoga Allah melimpahkan rahmat ke atas akak dan sekeluarga di sana ..

Mas Zull said...

assalamualaikum marya...tahniah2 yer akan dapat baby girz...semoga dipermudahkan semuanya..;)

:: Mrs.Eady :: said...

Yeyahhh sama!gegirl la kiter :)

rostina76 said...

salam marya…..eeeei, comelnye baju pink, purple bagai….inshaALLAH harap2 girl ye. blh abg Iman pimpin tangan

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

tahniah...salam ziarah dari bunda...

Knor said...

assalamualaikum

lama tak ada...rindu

tahniah..pink kak pun suka...biru pun suka juga..

Azian Elias said...

Alaaaa...tomelnya baju2 dia...akak all boys.. nak girl lagi sorry lah..tuekkkk..apa2 pun akak duaa the best for u dear..take care..

Amanda Suria said...

congrats...semoga impian tercapai..macam baby girl jer...

Teena Tna said...

Tahniah ! Nak tergelak time abang dia ckp perut buncit..hehe

Si Matatajam said...

Alhamdulillah..M pun tumpang happy tau..M pun teringin nak baby girl...Tahniah ^_^ pinkylicious la lepas ni..

Khai♥Rin : anies said...

Tahniah3...lengkap la sepasang nnt ya... :-) btw, baju + barangan bayi kt sn...lbh murah or sm je dgn harga kt m'sia? Then berpantang nnt, ikut cara org sn ke? :-)

sal ya said...

tak pernah beli kaler yang yg melambangkan jantina kecuali bila dah keluar. selalunya cari kaler kuning, hijau... kalau ada pun combination pink & blue. dulu fiffy ada buat pink sebelah blue sebelah. sekarang dah tak jumpa lg dah. apa pun happy dpt girl di Peru!!!

ieda immi said...

salam dik

yelah hidup perlu diteruskan .. myra jaga diri baik2 yee ..
kesihatan lebih penting skrg ..
akak dan kami semua mendoakan semuanya dipermudahkan buat myra , bb dan family disana ..
nak2 dah dpt tahu bb gurl ! ouchhh soo sayu rasa hati .. macam akak lak yg duk berjauhan dari keluarga ..
be strong ok ;)
may allah always with u ...

Nafira usof said...

Tahniah Marya..
mesti bb comel cam abang iman dia jugak~

take care yer~

norhidana miswan said...

as salam, tahniah Marya utk bby girl itu... semoga semuanya didlm lindungan Nya,

kalu dh comfirm girl tu mmg pink je lah jwbnyer kan, dana dulu masa tau boy dkt2 nk msk 6bln baru cari brg bby sampaikan kwn baik bising2 kami mcm tak kesah... hehehhe

Eye_nee said...

As-Salam sis....

Akk percaya kamu seorg yg tabah kan sis...berjauhan dari keluarga sahaja cukup membuktikan kamu sememangnya kuat semangat..ujian Allah pd kamu hanya setakat keupayaan kamu memikulnya kan....apa jua perasaan yg kita tempuh...kehidupan harus diteruskan juga kan...Semoga kamu sentiasa Dlam redhaNYA...sentiasa dlm rahmatNYA...menangisi sebuah kepergian dan 2 bulan lagi kamu bakal tertawa pada sebuah kelahiran...

Mamasya said...

Aslmkum Marya
Moga dipermudahkan...InsyaAllah baby girl ke2 nanti....kalau baju baby girl mmg comei2.
re; Arab mmg respek betul dg Tun M dan kagum dg kemajuan negara Msia....kitapun tumpang bangga. setuju dg Marya.bila kita di negara org...kita boleh lihat sendiri dan bandingkan dg negara kita. kita akan rasa bersyukur dilahirkan sbg anak Msia. betapa negara lain byk kekurangan..mcm di Egypt ni....ramai rakyat susah.rumah tiada..kerja tak da.kanak2..wanita.. jadi penjual tisu tgh kesibukan jln. yg ketuk2 cermin kereta minta duit. tahap pelajaran dan kemudahan rendah.jauh tertinggal berbanding Msia.

Puan Kutu said...

Alhamdulillah tak sabar nk tgok baby girl ni keluar.bestnya iman bakal dpt baby girl..:)

macam sy lg la beli barang semua tak berani lgsung carik pink2,wlaupun hati kata girl tp takmo terlalu berharap.play safe je beli yg unisex.tp syukur doa sy Allah perkenankan..yg pling penting selamat dan sihat..

JunAina said...

Bestnya bila time shopping baju baby girl! Akak doakan semuanya selamat.

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah. Tahniah Marya. Sepasang sudah ☺☺

Jemarisuri said...

tahniah!
dpt gigurl..js plak teruja nk tengok baby....hihi..

Apple Pearl said...

Assalamualaikum kak..apple dtang jenguk..wah,lma apple xjenguk blog akak..bw pun lma dah xbuat.sebok dgn keja..huhu

#btw congratulations kak..yeepyyy..dpat bby girl kali ni ya kak..hihihi

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Alhamdulillah, dapat sepasang memang sangat mengujakan..
Mummy pun dah dapat boboi seorang,
Jadilah, buat penguat dan pelindung mummy..
Tak sabar nak tengok baby Marya,
Baik dan secantik ibunya..Amin!

sudipVSsenduk said...

Tahniah Marya :) Moga semuanya selamat.

Dah 11 tahun sVs simpan nama bby girl, sampai sekarang tak guna2 lagi.. huhuhuh

Mila@Rimbun said...

Thaniah marya.. moga selamat semuanya yerrr..

Ummi Iman said...

Salam Marya,
Confident je doc tu ya ;) yg penting baby sihat. Tp kalau dpt girl mesti syukur. Sepasang dah.. take care.

eLL said...

salam kak.

7mo? haish, samalah kita, dekat-dekat je. EDD saya bulan July Insya Allah, bulan pose. hehe

missShila Nget said...

salam kak marya..

wahh..tahniah..! dapat sepasang..
harap semuanya selamat..

berkenan betul kite kt sweater pink tu.. sweater ke cardi ke.. yg pnting comel.. hihihi..

MulutPayau said...

comel baju2 pink tu...

Apapun semoga Allah permudahkan segalanya nanti...

nea lopah said...

salam... semoga semua nya selamat. Insyaallah gugurl. hehe

CaDLyNN said...

pink!!
yeay..

kakmarya..take care :)