Gracias!

Jun 6, 2013

Bila bakal abang berdrama...

Assalammualaikum wbt...

Queridas hermanas/os, como estan? 

Alhamdullillah, estoy muy bien... lately, kurang bermesra dengan semua... Mohon ampun & maaf...   Dengan 'lebihan muatan' ditambah dengan cuaca yang suram & sejuk buatkan mata rasa nak tidur je sepanjang hari ;)) 

Masa berjalan dengan pantas, sekarang ni lebih banyak bagi tumpuan pada Iman, main dengan dia, peluk-peluk dan bergulung-gulung dalam selimut... melayan kerenah dia yang sekarang ni macam sedikit 'rebel', mungkin sebab dia rasa akan kehilangan kasih sayang dengan kedatangan orang baru nanti... alahai... 


Satu hari, bila Iman dah pergi sekolah, biasanya saya akan check mainan dia yang bersepah-sepah (kalau ada) sebab dia memang suka main Lego & Blocks... Tapi haritu saya tengok mainan dia semua dah siap berkemas & tersusun rapi kecuali 3 anak patung Lego ni terletak elok atas meja... Iman pernah cakap, yang topi merah tu Iman, yang perempuan tu Umi & yang baju hitam tu babah... Terus terasa sayu... All these while, there's only three of us in the Kingdom of Far Far Away...hiks...


Minggu lepas, Iman kena demam panas... Panas sangat sampai tak nyenyak tidur malam... Saya pun tak boleh nak tidur lena, risau kalau-kalau panas dia semakin tinggi... Tidur tanpa baju & seluar hanya pakai diapers je... Air sejuk & tuala sentiasa ada berdekatan... Nasib baik esoknya demam dia cepat kebah... Sehari lepas tu, baru saya perasan yang dalam telinga dia ada macam 'blister'... Petang tu jugak hubby rushed bawak pergi klinik... dan terus doktor suruh refer dengan pakar telinga...

Alhamdullillah, takde apa yang serius cuma banyak sangat 'wax' dalam telinga & mungkin sebab Iman suka korek-korek tu yang menyebabkan 'infection'... Petang nanti ada appointment untuk follow up... 

Satu malam sebelum tidur sehari selepas demam:

Iman : Iman demam, ummi jangan lupakan Iman tau!
Saya : Kenapa Iman cakap macam tu? Iman jangan tinggalkan ummi... Ummi sayang Iman... (tetiba rasa touching)
Iman : Taklah... Iman sayang ummi...
Saya : Walaupun Iman ada adik, ummi & babah tetap sayangkan Iman... Dua-dua anak ummi & babah... (without no reasons my tears rolled down to my cheeks)
Iman : Ummi cepat nangis!
Saya : Iman suka buat ummi nangis... Tak baik tau! (senyum)
Iman : Tak laaaaahh... (senyum)

Memang terasa dia nak berkepit dengan saya hampir sepanjang masa, tidur malam-malam mintak dipeluk... Sebelum ni memang tak suka sangat dipeluk asal rasa saya ada disebelah dah ok! Tapi, sekarang tengah malam kalau terjaga siap jerit-jerit lagi suruh saya peluk... "Ummi! Ummi! Peluklah Iman...Peluklah Iman..!"

Dah lah perut makin membesar sakit pinggang sebab kena peluk dia all night long... Bila saya dekat dengan hubby die mesti nak dekat jugak, sort of macam jealous


Ada kurang 10 minggu lagi untuk beri tumpuan sepenuhnya pada dia... 

Oh, malam-malam Iman masih lagi menangis & kadang-kala mengigau... Pernah satu malam dia meracau-racau sambil cakap & menangis-nangis macam ketakutan, "Taknak-taknak, janganlah"... Pagi tu saya tanya dia:

Saya : Iman mimpi apa malam tadi? Kan dah baca doa tidur...
Iman : Iman mimpi lembu besar!
Saya : Lembu tu buat apa?
Iman : Dia nak tangkap Iman...
Saya : Kan ummi pesan sebelum tidur baca bismillah, al-fatihah dengan doa tidur...
Iman : Iman baca, bismillah... Allahuakbar! Allahuakabar! Fuuuuhhhh... Dia larilah...
Saya : Pandai pun... (terasa lucu pun ada juga)

*Fuuuuuhhhh = sambil tiup ke satu arah

Terus cerita dengan hubby, sepanjang hari terus buka surah Al-Baqarah & Ruqyah... Kadang-kala bila Iman duduk sorang-sorang ada juga tengok dia cakap sorang-sorang sambil mulut cakap "Allahuakbar! Allahuakbar! Fuuhhhh..." Lepas tu saya mesti tanya dia, apa tu Iman? Mesti Iman akan cakap, "Dah, dia dah lari dah..." Erkkk...

Dalam hati saya, tinggi betul imaginasi anak aku ni...hiks... Harap-harap cepatlah hilang 'perangai' dia yang satu tu...


Birthday Party kawan sekolah Iman...


El muy feliz y contento con su amiguitos/as!! Alhamdullillah, komunikasi bukan halangan... Cuma kadang-kala kesian tengok dia bila time birthday macam ni tak semua benda dia boleh makan & enjoy! Kami memang tak benarkan dia makan sembarangan... Terutama sekali makanan yang mengandungi gelatin, ayam atau apa-apa yang meragukan...

Pernah juga dia tanya kenapa... So, kena explain baik-baik dengan dia setakat ni dia faham... :))


Soy un médico! :D

In'shaAllah, lagi 2 bulan Iman masuk 4 tahun... 4 tahun dapat adik, not that bad kan ;))

Rasa macam kejap sangat bila tengok Iman dah membesar... Terasa juga bila sekarang sedikit sebanyak dah pandai berdikari... Makan pun nak suap sendiri... Dah pandai pilih apa yang disukai...  Dah taknak pakai 'diapers' lagi... Nak pakai 'ware-ware' je...hehehe... Makin besar & nampak macam orang bujang dah :)


Iman's favorite brand - Cars... 

Salah satu cara nak pujuk mandi pagi, dialog biasa lepas mandi & pakai baju:

Iman : Hah, cuba cium! Wangi tak? (Sambil tunjuk ketiak yang dah spray dengan cologne)
Ummi : Uhmmms, wanginya anak ummi!
Iman : (Tersenyum-senyum, suka!)
Ummi : Nanti bolehlah ummi cium tiak Iman tiap hari...
Iman : Ehhh... malulah (Terus kepit ketiak)
Ummi : Hahaha... tau pun..! :)


Semua dia yang pilih sendiri...


Macam nilah setiap hari... Balik je sekolah terus kejar Bloks & Lego... Sekarang ni dok mintak Lego baru pulak... hiks... Lego City lah, Lego Chima lah, Lego Policia, Lego Bombero & ntah apa lagi... Kalau beli semua tu boleh dapat satu iPhone6 atau Samsung Galaxy tau Iman! Gugur rambut babah...hehehe :))

Oklah, rasa macam panjang sangat dah membebel... Nanti-nanti dah besar Iman boleh baca blog ni... Ummi banyak cerita tentang Iman kat dalam ni, makin lama ummi makin lupa... Kalau boleh setiap saat yang indah membesarkan Iman Ummi nak coretkan dekat sini... Itu pun Ummi dah tak berapa rajin sangat sekarang ni...

Barang-barang untuk menyambut kedatangan adik pun dah siap! Todo listo!


Just grab & go... hehehe :))

Terima kasih kerana sudi membaca :))

37 comments:

blog-tips-kurus said...

mewahnya kanak-kanak itu. hihi!

take care dear.. :)

Acik Erna said...

Assalam Marya..lama tak baca cerita marya..
sedih nak jadi abang ye iman..takut ummi tak sayang ngan iman lagi..

Kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Alhmadulillah, Iman membesar dengan baik dan cerdik. Kakcik percaya, Iman akan jadi abang yang baik buat adiknya dan anak yang baik buat Ummi dan Babahnya. :)

norhidana miswan said...

kesian abg Iman, dia dh paham kn makna nyer bile dia ada adik nnti,tkt btl dia terabai... maklum lah dia dh bsr baru dpt adik, dia mcm rasa tak secure lah kan
tp aunty tau Iman kan pandai, msti dia boleh kwl situasi hehehhe

Marya, moga selamat yek,jaga diri baik2

:: Mrs.Eady :: said...

alaaa..nape touching sama nie..sobsobss...teringat kat anak bujang & anak dara sendiri nie...sobss sobbss.....

kejap je kan masa berlalu...pejam ceik pejam celik izwa pun lagi 5-6 je lagi nie...

semoga semua dipermudahkan urusan akak sehinggas elepas bersalin yer...

eLL said...

salam kak marya.

iman sangat comel. hugs & kisses utk iman.

Iman jgn buat ummi dan babah sedaih tau. iman anak yg soleh. hensem besar nanti.

cepatnya akak wat persiapan, semua dah ready. tabik, tabik. hehe.

dah booking hospital ke? senang tak nak proses nak bersalin kat hospital di sana?

CaDLyNN said...

iman hensem la kak marya..dah besa dah...lepas ni bolehla iman tlg jage adik kan...

Lynn said...

Salam Marya..

Lama tak menjengah di sini dan kawan-kawan yg lain..Harap Marya sihat selalu..Ye..lyn dulu pun emosi sangat bila sarat kat Najah..rasa pilu..sebak terkenangkan zahin..dia lah yg kita kilik selama ni..Makin emosi bila dia sebut 'ummi sayang abg ke adik? sape yg ummi syg banyak?"..Tapi, saya cuba sedaya upaya buktikan saya sayang keduanya..hinggalah ke hari ni masih lagi cuba untuk bersifat adil terhadap keduanya..Insyaallah..

Take care Marya..semoga segala urusan dipermudahkan..Hmm..kalau dia ada..mesti anak2 kita sebaya..hihi..

JunAina said...

Perasaan jeles tu mesti ada pada anak terutama anak seulung macam Iman. Selama ini 100% perhatian kita bagi kit dia tetiba kena syer. Bukan apa pun cuma mungkin dia takut tergugat. Dah lama2 oklah, tak mustahil nanti dia yang lebih2 sayang adik.

missShila Nget said...

iman dah nampak besar..!
dah makin ensem..

hihihi..

Mixed-family in da house.... said...

wow, iman, banyaknya toiletries iman, siap ada cologne lagi, kalah aunty tau....

hikhikhik...

Kakzakie said...

Tinggal 10 minggu lagi ye Marya. Jgn bimbang kasih tak berbelah bagi punya. Kasih pada adik dan abang akan lebih erat sebab ada teman utk ketawa dan bermain..

Iman semakin bijak..

Mama Vogue said...

Alahai.. memang agak terasa hati bila tengok 'baby' kita dah pandai berdikari kan.. Even Hakim nak pakai baju sendiri & mkn sendiri pun mamavogue dah terasa..hehehe.

Tapi part barang2 CARS tu mata mamavogue terbeliak tgk! Favorite Hakim jugak! Pinggan mangkuk cawan sudu semua CARS. Baju je tak jumpa lagi..hihi.

Sue-Rya Qistina said...

As Salam Marya!

Lama x kunjung ke blog marya ni. Marya dan baby sihat ke? Saya tinggal lbh kurang 6 minggu je nak ke due date. Nervous ni!

Alalala..comel je ibu dan iman bila berborak2 ye.

Cik Puan Rara said...

alahaiii sedih nya baca entry akk ni.yelah kan.sedikit sebanyak dye akan terasa,sbb b4 ni dye sorg.tp tetiba ada adik.tu rasa lain kot.hmmm akk dh nk bersalin ye.moga selamat semuanya ya.Amin.

Khai♥Rin : anies said...

agk nyer cm ne ye iman lps dpt adik nnt...ttu take care habis ni ;-)

Kopiolimauice said...

homey nye..iman ;) bakal jdi abg long!

Mila@Rimbun said...

dah besar abg Iman ni yerr...

seronok tengok anak makin membesar tp deep inside the heart akan rasa rindu zaman dia kecik2 dulu

Puan Kutu said...

manja betul iman dengam marya.nti dh ada adik mmg byk tumpuan ke adik je..sayu je rasa.macam sy n aiman gak..tp iman dh besar..dh kena pandai berdikari la bila adik dh keluar nti..:)

Nafira usof said...

alahaiiii.. rindunye kat anak teruna Marya nih.. makin hensom haaa..

InsyaAllah Marya, lama2 iman mesti akan biasa dengan kehadiran adik dia.. memula buat perangai tuh biasa lah~

Jemarisuri said...

sedih iman sbb dh nk diduakan..
hehe
takpe lama2 ok la tu..
blh jadi kwn lagik...^^

rostina76 said...

Salam marya......sayu plak baca N3 u harini.pepepun, the eldest mmg mcm tu kot klau nak dpt adik...inshaAllah bila dtg adik nanti sure dia suka& sayang terlebih plak. Btw smart betul iman & bila tgk dia teringat zaman anak kros Si arfa masa sebaya iman. Peminat tegar cars jugak.hehe

Mariambebakar said...

Marya..Marya..Marya...
Rindu dia sangat..
Hmmm, apa perasaan Marya sebenarnya bila lalui situasi tu bersama Iman?.. Mummy pun pernah lalui situasi yang hamper sama. Tapi yang terasanya adalah mummy, bukan anak-anak.. Kita pulak yang terasa semakin jauh dengan si kakak masa ngandungkan Umar tu.. Insyaallah Iman akan menjadi anak yang baik dan suka melayan adik dia :),..

makcikkantin said...

selamat menjadi ummi bagi kali kedua (betul?) ya.

mungkin juga iman ada kelebihan.....yang tak terjangkau dek pengelihatan kita?

faraherda.razalan said...

Aduhai...Iman. Bijak jugak kamu. Mgkn pembawakan 2nd child ke awak? Hrp imagination die cume temporary je. Heheheh...Iman anak manja. Tetiba rs syg die gak. Hahahaha. Over!

Awak mcm ne skg? Semenya dalam keadaan baik ke?

.:fyzz:. said...

assalam marya..lama tak mai blog marya..iman so handsome boy..serious...besar nnti mmg hensem.hnehehe...mmg anak bijak ibu nih

Mas Zull said...

assalamualaikum marya....semoga membesar menjadi anak yang akan berjaya dunia dan akhirat...;)

Momma AA said...

assalammualaikum marya..

wow.. iman nampak dah besar.. hehe..
biasa la tu.. dah nak dpt adik, iman takut parents dah x syg dia.. so sweett... eca pun kadang2 manja semacam jer.. nak kan perhatian lebih.. saya layankan jer.. :)

eita said...

waaa...untung nyer aiman nak dapat adik..nati xde lah main sorang2 lagi..

m.u.l.a.n said...

besar dah iman..

take care marya.. moga selamat & dipermudahkan semuanya nanti..

Masya said...

tak lama jer lagi yer.. kira nanti bersalin dan pantang kat luar negara lah yer.. mesti satu pengalaman baru dan indah, nanti kongsikan info besalin kat luar negara... walaupun sy belum tentu ke luar negara.. saja nak baca..

aizamia3 said...

tak lama Iman dapat kawan.. ;)
bolehlah menambah koleksi lego yang ada.. ;)

Ummi Iman said...

Lain mcm je mimpi tu. Skrg ni iman akak tidur dah start mengigau. Dulu takde. Sikit2lah. Kdg gelak, kdg nangis. Iman akk ni mmg selalu minta peluk. Kuat jeles. Nak dekat ayah dia pun tak boleh. Sama lah tu. Tunggu dia tidur baru boleh dekat ;) sensitif nak jd Abg ya. Biasa mcm tu agaknya. Tp dah ada adik mesti seronok. Ada kawan.

Fiza Rahman said...

Rasa touching juga bila membacanya.

Nora Karim said...

touching la tgk gmbr no 1 tu... touching jugak bila baca dialog2 iman ni... tak pe... nanti iman akan jadi big brother... take care adik ya abang iman... :)

Knor said...

alhamdulillah mamanya perihatin ttg makanan..

samalah dgn muhammad asyik main lego je..

Pink Lavender said...

bersalin kat sana la sis eh?take care yer...doakan sy sekali...hi3