Gracias!

Jun 8, 2011

Arrrggghhh...Sakit gigi ke gusi....

Dah bertahun-tahun aku suffer sakit ni...GUSI GIGI BONGSU BENGKAK...memang tensi...sebabnya bile sakit mesti demam...sakit kepala toksah nak cakap...hanya orang yang pernah kena je tahu sebabnya...ia bukan disebabkan oleh gigi berlubang ye kawan-kawan....

Bila kita sakit gusi @ gusi ni @ whatsoever it's been called rasa nak sepak je bila orang cakap kuat-kuat, memekak...lepas tu time malam lah time die berdenyut-denyut...ooowwhhh...susah nak digambarkanlah...so, semalam sepatutnya aku ada taklimat kat Bangi tapi sebab dah sakit aku pun tak pergi..MC terus...

Aku dengan semangat wajanya berhasrat untuk mencabut terus gigi ni...selepas mendengar experience positive kawan-kawan yang dah cabut...dah tak kisah sakit ke tak yang penting bagi aku, biar sakit sekali terus, bukan berkali-kali...

Lepas hantar Iman pergi umah emak (pengasuh) dia...aku pun terus pecut pergi ke klinik gigi panel ofis aku...dahlah tempatnya aku tak tahu...walaupun dari kecik sampai besar aku tinggal kat Seremban nama jalan haram aku tak ingat...sebab aku bukan suka merayau-rayau cari jalan...

Dengan tercungap-cungap lepas naik tangga dengan ketiak yang dah basah, aku pun sampailah kat tempat yang dituju...sampai je, aku tengok jururawat @ kerani ke ape dok bertonggok dekat front desk..salah sorang tu aku kenal sangat, anak jiran yang tinggal sekampung dengan aku...tapi masing-masing buat muka 'deck' je...bukan nak menegur tapi buat muka macam taik...rasa macam aku pulak yang terhegeh-hegeh...masa tu takde orang langsung...lepas isi form datanglah sorang mangkuk chayanunalif ni...terus dpt special treatment masuk dalam dulu dari aku...hangin betul...agaknya regular customer yang gigi banyak dah buruk kot...

Lebih kurang 15 minit tu nama aku pun dipanggil...Aku cakap dekat doktor gusi gigi bongsu sakit...dia tanya kerap tak sakit...aku jawab setahun adalah dalam sekali dua kena itupun aku makan dengan berhati-hati...doktor tu cakap, kita tak boleh buat apa-apa macam ni just bagi medication je...kalau kerap sangat then kita cabut...aku bagitau cabut jelah...tak tahan nak tanggung sakit...die bagitau, nak cabut kena buat appointment...mula-mula cabut yang atas baru cabut yang bawah kalau nak...WTF...dah lah aku cuti hari ni dengan harapan nak hapuskan kesengsaraan ni sekaligus tapi die boleh bagi advice macam tu pulak...ok fine...aku pun keluar & mintak MC...

Tak lama tu anak jiran aku tu panggil aku, "Kak, nak MC ke? Berapa hari?". Aku jawab "Untuk hari ni je." Sambil tu aku pun tanyalah bila boleh buat appointment untuk cabut gigi...dia bagitau lepas abis ubat ni dalam 3 hari buat appoinment dah boleh cabut gigi tu...lepas tu die tambah, "Rasanya company akak tak cover cabut gigi bongsu ni"  What??! Aku pun jawab balik "Kawan akak baru je cabut gigi bongsu die dekat PUSRAWI aritu, ok je." Dia balas, "Kalau macam tu bawak surat.." mangkuk betul...ni sudah mendatangkan kemarahan..."Kalau scaling dekat sini berapa?" Dia jawab "Dalam RM 120." Aku rasa chayanunalif tadi buat baru RM30...aku pasang2 telinga..."Kalau cabut gigi bongsu berapa pulak?" saja-saja tanya...Dia jawab " RM 850" Mak ai...tu baru sebatang gigi...ni saja nak kenakan aku ke apa...atau tu memang harga yang sebenar? Patutlah doktor gigi kaya....

Bila pikir-pikir balik buat dekat klinik kesihatan jelah...free je pun...paling tak bayar RM 1...tapi aku gerun sebenarnya nak pergi KK ni...Balik ofis aku nak cofirmkan dengan HQ betul ke cabut gigi bongsu tak cover...setahu aku cabut gigi semua cover...asalkan acabut gigi...scaling, bleaching tu memanglah patut tak cover...takkan sebab gigi tu namanya bongsu tak cover....bukannya aku buat-buat sakit pun..dah memang sakit...

Tapi kawan aku cakap, nak cabut gigi bongsu ni memang susah sikit...kena operate sikit lepas tu bius & jahit..tak kisahlah janji die tak menyakitkan aku lagi lepas tu...

Balik terus jemput Iman...Aku selalu tanya Iman...Dah besar nanti nak jadi ape? Iman akan jawab "Jadi toktor gigiiiii...(doktor gigi)," Insya'Allah dah besar nanti umi doa Iman betul-betul jadi doktor gigi...tolong cabut & ubatkan gigi umi ni...pasang gigi palsu sekali k..heheheheheee


Dr. Muhammad Iman'ul Yaqin..

Susah betul nak suruh die buat gaya ni...

Hilang sikit sakit gusi Umi tengok keletah Iman..hehehee

2 comments:

Momma AA said...

iman comel.. hehe.. gigi bongsu mmg sgt kejam.. tumbuh sikit2 dan tolak gigi depannyer...
saya ada 3 btg ni lum cabut lg.. pheww... hari tu gi dentist kata 2 batang rm1400... gilo!!! rasa cam nak gi klinik kerajaan jer..

Mira. A said...

Alhamdulillah. Gaham bongsu saya yang dah sakit sekian lama tadi dah cabut. 1st time g klinik kesihatan. 2x cabut geraham bongsu atas sebelum ni kat klinik swasta. dah kena bayo 50 1 gigi.

Memula ingatkan nak kena bedah gusi la sebab gaham saya tumbuh senget. Tapi doc cakap cabut biasa je.

Tak sakit langsung. Dan free plak tu sebab gov staff.

jangan takut g klinik kesihatan. Doc pun baik je. Senyum je.